מה זה תת חומציות של הקיבה?
תת חומציות פירושה שהקיבה לא מפרישה מספיק חומצה טבעית שנועדה לפרק את המזון.
כשיש מעט מדי חומצה המזון נשאר בקיבה זמן ארוך מדי, מתחיל לתסוס וללחוץ כלפי מעלה.
הלחץ הזה גורם לפתיחה קלה של השסתום שבין הקיבה לוושט, ואז גם מעט חומצה עולה כלפי מעלה וגורמת לתחושת שריפה או צרבת.
בפועל זו לא בעיה של עודף חומצה אלא של חסר בה.
סימנים לתת חומציות:
- צרבות או תחושת שריפה אחרי אוכל.
- ריפלוקס או תחושת חומציות בגרון.
- נפיחות וגזים.
- תחושת כובד או לחץ ברום הקיבה.
- עיכול איטי ותחושת מזון תקוע בבטן.
- גרפסים מרובים או אוויר שעולה אחרי אוכל.
- חוסר תיאבון או שובע מהיר מאוד.
- עצירות או התרוקנות חלקית.
- צואה בעלת ריח חזק ומזון לא מעוכל.
- עייפות או נמנום אחרי ארוחה.
- בחילות לאחר ארוחות חלבוניות.
- רגישות למזון מן החי.
- שיער דק, נשירה וציפורניים שבירות.
- חוסר בברזל, B12 או אבץ בבדיקות דם.
- מערכת חיסון חלשה או נטייה לזיהומים חוזרים.
- עור עייף, קמטים מוקדמים וירידה באלסטיות.
הגורמים העיקריים לתת חומציות:
הגורמים העיקריים הם:
- סטרס כרוני
- חוסר באבץ או ב־B12
- גיל
- שימוש ממושך בתרופות סותרות חומצה
- לעיתים גם אכילה חפוזה או שתייה בזמן האוכל
- בולמוסים של אכילה או אפיזודות בולמיות.
עם הזמן זה פוגע בעיכול, גורם לחוסרים תזונתיים ומחליש את המערכת כולה.
לכן כשיש תחושת צריבה הפתרון הוא לא להוריד חומציות אלא ללמוד איך לתמוך בהדרגה בהחזרתה למצב תקין.
ברפואה הקונבנציונלית
ברפואה הקונבנציונלית כמעט לא מאבחנים תת חומציות.
ההנחה הרווחת היא שצרבת משמעה עודף חומצה, אבל המצב הוא הפוך ותרופות להורדת חומציות רק מחמירות את המצב.
בגישה הפונקציונלית ידוע שהתמונה שונה לגמרי.
חומציות מאוזנת היא תנאי לעיכול טוב, לספיגה יעילה ולבריאות כללית.
תת חומציות בקיבה משפיעה על כל הגוף:
כשאין מספיק חומצה המזון לא מתפרק כמו שצריך ונוצר עומס עיכול.
- בלוטת התריס נפגעת כי חסרים חומצות אמינו, אבץ וסלניום הדרושים לייצור הורמוני T3 ו־T4. זה גורם לעייפות, קור, נשירת שיער והאטה מטבולית.
- בלוטת האדרנל נחלשת משום שהגוף לא מקבל דלק אמיתי מהמזון. נוצרת תשישות, קושי להתעורר, ירידה בחשק ומצבי רוח משתנים.
- הכבד מתאמץ יותר לפרק רעלים ושיירי מזון לא מעוכלים. זה גורם לתחושת כבדות, חוסר פוקוס, מוח מעורפל.
- מערכת העיכול עצמה סובלת מעיכול איטי, נפיחות, גזים ותחושת לחץ ברום הקיבה. מופיעות עצירויות, התרוקנות חלקית וריח חזק בצואה.
- תת חומציות פוגעת גם בספיגה של ברזל, B12, אבץ, מגנזיום וסידן ומינרלים נוספים. נוצרים חוסרים תזונתיים שמובילים לאנמיה, חולשה ונשירת שיער. חוסר ספיגה יכול להשפיע גם על מחזור הורמונלי תקין.
- המיקרוביום נפגע, מזון שלא התפרק מזין חיידקים לא רצויים ויוצר חדירות מעיים.
- נוצרת דלקת כרונית שקטה שיכולה להתבטא בעור, במפרקים או בעייפות מתמדת.
ההשפעה ניכרת גם במראה החיצוני.
היעדר חומצה בקיבה מונע פירוק נכון של קולגן וחומצות אמינו הדרושות לשיקום רקמות.
כתוצאה מכך נוצרת ירידה באלסטיות של העור, קמטים מופיעים מוקדם יותר והשיער נעשה דק ושביר.
הציפורניים מאבדות חוזק והעור עלול להיראות עייף כשהתזונה נראית בריאה.
חוסר איזון זה יכול להחמיר תסמינים של גיל מעבר.
עם הזמן תת חומציות יוצרת מעגל עומס שבו עיכול לא שלם, כבד עייף, בלוטת תריס חלשה ואדרנלים מותשים גורמים לדלקת ולירידה כללית באנרגיה ובחיוניות.
זה לא רק עניין של עיכול, זו ממש השפעה מערכתית של הגוף כולו.
רשימת מזונות שמועדדים תפקודי עיכול שונים:
מזונות שמעודדים יצירת מלחי מרה (תומכים בכבד, בכיס המרה ובפירוק שומנים):
עלים ירוקים מרירים כמו שן הארי, רוקט, ארוגולה, עולש, עלי סלק
מים עם לימון על הבוקר.
סלק מבושל או מאודה
כורכום טרי מגורר או כתבלין
ג’ינג’ר טרי כתוש
ציר עצמות
פירות הדר במידה
כפית שמן זית על קיבה ריקה
שום חי
צנונית, לפת, כרוב ניצנים
תה שומר או קימל
מרק ירקות מריר
ארטישוק
שורש כורכום, שורש שן הארי
רסק תפוח עץ ירוק
חליטת מרווה, גדילן מצוי.
מזונות שמגבירים חומצת קיבה (מסייעים בפירוק ראשוני של חלבונים וספיגת מינרלים):
שזיף אומבושי (שזיף יפני מותסס, מלוח מאוד)
חומץ תפוחים אורגני לא מסונן, מדולל במים
מים עם לימון סחוט טרי
ג'ינג'ר טרי במים חמים או כתבלין
מיץ סלרי טרי
סלרי חי לעיסה איטית
קייל חי או מאודה קלות
מלח אטלנטי, ורוד או אפרורי במים
ציר עצמות חם לפני האוכל
תה ג’ינג’ר, קימל או שומר לפני אוכל
זרעי סלרי לעיסה
כרוב כבוש ביתי או נוזל מהתססה
נשימות עמוקות לפני האוכל
לעיסה איטית
הימנעות משתייה עם הארוחה
הימנעות מסוכר, קפה, חלב ומעובדים.
מזונות שמעודדים אנזימי עיכול (תומכים בפירוק חלבונים, שומנים ופחמימות):
אננס טרי (מכיל ברומלין)
פפאיה בשלה (מכילה פפאין)
קיווי ירוק
ירקות כבושים אמיתיים
כרוב כבוש ביתי
חמוציות טבעיות ללא סוכר
נבטי ברוקולי, חמנייה או אלפלפא
זרעי שומר או קימל לעיסה
תה שומר או קימל לאחר אוכל
שמן קוקוס בכמות קטנה
כפית שמן זית לפני הארוחה
גזר טרי
דלעת מאודה
רוקט טרי
מיץ אלוורה טבעי
אגסים קלופים קלות
לימון סחוט לתוך מים פושרים
מזונות שתומכים באוכלוסיית חיידקים יציבה ובריאה במעי (מחזקים מיקרוביום ומפחיתים דלקת):
ירקות כבושים ביתיים
יוגורט עיזים או כבשים אמיתי ללא סוכר
קפיר עיזים או קוקוס
מיסו איכותי ללא גלוטן
ציר עצמות עם ירקות
ירקות שורש מאודים
שיבולת שועל מונבטת
בצל מאודה, שום אפוי, כרישה
ארטישוק ירושלמי
בננות מעט ירוקות
תפוחים ירוקים קלופים
רימונים טריים
אגוזי מלך, שקדים, פשתן טחון, זרעי צ’יה
תה קמומיל, שומר, ג’ינג’ר
קליפות רימונים או רסק תפוח טבעי
פולן דבורים
אני מזמינה אותך לקרוא על מצב נוסף שקשור למערכת העיכול שנקרא מעי דליף

