מהו מעי דליף?
זה מצב שבו רקמות המעי מנוקבות ודרכן דולפים חומרים כמו מתכות כבדות, חלקיקים של גלוטן, חיידקים, תרופות.
ברגע שחומרים זרים יוצאים מהמעי ופוגשים את מערכת החיסון שברובה נמצאת מתחת למעיים, היא מגיבה במתקפה. אם זה ממשיך והמעי לא משתקם, כל פעם מחדש מערכת החיסון תגיב, ומתישהו היא תפנה לפגיעה ברקמות הגוף שדומות לחלקים שפלשו.
כדאי להמשיך לקרוא את המאמר, ולצפות בראיון המלא בנושא מעי דליף:
לאנשים עם מעי דליף יש נטיה חזקה לפתח גם את הבעיות הבאות:
- מחלות אוטואימונית (זאבת, טרשת נפוצה, סוכרת סוג 1, האשימוטו ועוד)
- כיבי קיבה
- שלשולים תדירים
- מחלות מעי דלקתיות (קרוהן, קוליטיס כיבית)
- צמיחת חיידקים במעי הדק sibo
- מחלת צליאק
- סרטן הוושט והמעי הגס
- אלרגיות
- זיהומים בדרכי הנשימה
- מצבי דלקת חריפה
- מצבים דלקתיים כרוניים (כגון דלקת פרקים)
- הפרעות בבלוטת התריס (השימוטו, גרייבס)
- מחלות מטבוליות הקשורות להשמנה (כבד שומני, סוכרת סוג 2, מחלות לב)
- מחלת פרקינסון
- תסמונת עייפות כרונית
- נטייה לעליה במשקל או השמנת יתר
מחלות אוטואימוניות מגיעות בד"כ עם מעי דליף:
אלו כמה תסמיני מעיים דולפים ותנאים מוקדמים העלולים להצביע על בעיה בבריאות המעיים שלך:
- רגישויות ואלרגיות למזונות (במיוחד גלוטן וחלב).
- דלקות במעיים.
- מחלה אוטואימונית
- בעיות בבלוטת התריס
- חסרים תזונתיים יכולים להעיד על קושי בספיגה
- מצבי עור דלקתיים (אקנה, פסוריאזיס)
- הפרעות במצב הרוח וקשיים קוגניטיביים.
חלק מהגורמים הבסיסיים למעי דליף כוללים:
- נטייה גנטית – אנשים מסוימים עשויים לפתח מעיים דולפים מכיוון שהם רגישים לגורמים סביבתיים ש"מפעילים" את גופם ליזום תגובות אוטואימוניות.
- תזונה לקויה – במיוחד כזו הכוללת אלרגנים ומזונות דלקתיים כמו דגנים לא מונבטים, תוספת סוכר, שמנים מזוככים, תוספי מזון סינתטיים (רוב מוצרי המדף בעולם!) ומוצרי חלב קונבנציונליים.
- לחץ כרוני – מנסיבות אישיות או ציבוריות.
- עומס רעלים – כולל צריכת סמים ואלכוהול גבוהה, אנטיביוטיקה, חומרי הדברה, מי ברז, אספירין.
- חוסר איזון בקטריאלי – נקרא גם דיסביוזה, שמשמעותו חוסר איזון בין מינים מועילים ומזיקים של חיידקים במעיים.
בדיקות למעיים דולפות כוללות:
- בדיקות זונולין או לקטולוזה
- מבחן אי סבילות למזון ב- IgG
- מבחני צואה ובדיקת טפילים (כשהמעיים נפגעות הן הופכות פוריות לזיהומים טפיליים) ואו בדיקה בקטריאלית.
- בדיקות חסרים אורגנים בויטמינים ומינרלים
- בדיקת מניטול –לקטולוז (בדיקת שתן ספציפית המנטרת פינוי וספיגה של שני סוכרים שהם תוצרי לוואי של מעי דולף)
אם את מתמודדת עם מעיים דולפים או בבעיות אחרות במערכת העיכול, הסירי את המזונות הבאים:
– דגנים באופן כללי ולא מונבטים בפרט, במיוחד אלה המכילים גלוטן (חיטה,כוסמין, שיפון ושעורה)
– מזון מעובד המיוצר בתוספת סוכר
– מזונות מהונדסים גנטית
– שמנים מזוקקים
– מזון מעובד או תוספי מזון סינטטיים
– מוצרי חלב קונבנציונליים
– שימוש כבד באלכוהול
אז מה כדאי לאכול כדי לשקם מעיים דליפים?
תזונה לשיקום תסמונת מעי דליף מזכירה מאוד את מה שאני מלמדת בתוכניות שלי, וכוללת מזונות כמו:
מרק ציר עצם – עצמות בקר ועוף מבושלות לזמן ארוך (8-48 שעות).
פרוביוטיקה במזון – כמו קפיר, יוגורט שמן , אמאסאי (חלב מותסס ופרה ביוטי) חמאה וגבינות קשות ושמנות ממקור של צאן (עבור חלק מהאנשים)
מוצרי ירקות מותססים – כבושים בהכנה ביתית ומזונות פרוביוטיים אחרים.
פרוביוטיקה עשויה לסייע בהפיכת מעיים דולפים על ידי שיפור ייצור חלבוני הצומת ההדוקים המגנים מפני חדירות מעיים.
מוצרי קוקוס – מכילים חומצה לאורית וחומרים נוגדי זיהום ודלקת
זרעים מונבטים (כמו זרעי צ'יה, זרעי פשתן וזרעי קנבוס)
מזונות עם חומצות שומן אומגה 3, במיוחד סלמון ודגים אחרים (לא מבריכות, אלא מהים).
מגוון של עשבי תיבול ותבלינים
מזונות אנטי-דלקתיים צפופים מזינים כמו בשר בקר(מרעה), טלה, ירקות טריים אחרים מכל הסוגים שטובים לך, חומץ תפוחים, צמחי- ים ומזונות-על אחרים.
פירות במתינות – בעיקר גרגרי בר, פירות יער ופירות עונתיים מקומיים.

